Europalaan 42 - 5481 JG Schijndel

Openingstijden: Di t/m Vr 10:00 tot 17:00 uur | Zat 10:00 tot 16:00 uur

logo

Onderhoud

Voorkom krasschade. Bescherm uw vloeren door de juiste producten te gebruiken bij uw meubels. Denk aan stoeldoppen, vilt onder verschuif bare meubels etc. Wij verkopen Scratchnomore, deze collectie heeft voor elk meubel het geschikte product. 

NEEM VOORZORGSMAATREGELEN

Tapijt is warm, comfortabel en sfeervol. Een sterk product waar onbekommerd op kan worden geleefd. Vele jaren lang. Het is wel verstandig dat u zich goed laat adviseren door een tapijtadviseur zodat u een tapijt kiest dat past in uw woon-/werksituatie. De PIT-symbolen geven hiervoor een belangrijke handreiking. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de kleurkeuze en vormgeving van het tapijt. Op plaatsen waar veel wordt gelopen, zoals gang en trap, zal een tapijt in een praktische kleur het beste voldoen. Op een gemêleerd tapijt zie je minder dan op een effen tapijt. Goed onderhoud en juiste wijze van het verwijderen van een vlek zorgen ervoor dat u veel plezier zult beleven aan uw tapijt. We hebben voor u alle tips en adviezen op de volgende pagina’s op een rijtje gezet.

GOED ONDERHOUD VOOR JARENLANG TAPIJTPLEZIER

Ook kunt u een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om er voor te zorgen dat het gekozen tapijt mooi blijft. De grootste vijand van alle soorten vloerbedekking, hard en zacht, is nog altijd zand. Een rooster buiten of een schoonloopmat bij voor- en achterdeur vangt het ergste vuil en vocht al op voordat het kwaad kan. Kleine moeite, groot resultaat!

DAGELIJKS ONDERHOUD

Door regelmatig onderhoud blijft tapijt langer mooi. Binnengelopen vuil en vlekken moeten natuurlijk direct worden verwijderd. Indien u modder eerst even laat opdrogen, is het makkelijker op te nemen.Stof is vaak niet of nauwelijks te zien, maar is er wel. Twee maal per week stofzuigen is daarom echt het minimum, zowel voor het effectief verwijderen van stof als van grover vuil. Ook zullen de poolvezels in de looppaden zich weer oprichten. Het tapijt ziet er in een handomdraai weer prachtig uit.

EEN GOEDE STOFZUIGER IS HET HALVE WERK

Oude, slecht onderhouden stofzuigers en apparaten waarvan de stofzak (bijna) vol is, doen hun werk aanmerkelijk minder. Uit hygiënisch oogpunt is het belangrijk om de stofzak maandelijks te vernieuwen. Ook als die nog niet vol is. Een stofzuiger met een zogeheten hepafilter (luchtfilter in de stofzuiger) of een dubbelwandige stofzak, is een echte aanrader. Het zorgt ervoor dat het overgrote deel van de stofuitstoot in de stofzuiger wordt tegengehouden. Gunstig voor mensen met een allergie voor huisstof. Aangeraden wordt een stofzuiger met een aangedreven rollenborstel en een onderdruk van minimaal 160 millibar. Dit is belangrijker dan het aantal Watt. Voor informatie kunt u terecht bij de verkoper in de winkel

GOED ONDERHOUD VOOR JARENLANG TAPIJTPLEZIER

Ondanks regelmatig stofzuigen zal het tapijt er na verloop van tijd, afhankelijk van het gebruik, anders gaan uitzien dan toen het pas was gelegd. Looppaden vervuilen nu eenmaal meer dan andere plaatsen. Ook zullen de polen op deze intensief gebruikte plaatsen meer ingelopen zijn. Opgebouwde vervuiling is over het algemeen goed te verwijderen. Het reinigen van kleine oppervlakten of gedeelten van het tapijt kan makkelijk zelf worden uitgevoerd. Maak een badstof handdoek klam-vochtig en reinig het tapijt door met grote halen te wrijven. Zet niet teveel kracht. Op deze manier geef je alle soorten tapijt, ook wol- en hoogpolig tapijt, een opknapbeurt. Schoonmaken met droogschuim, shampoo en in veel gevallen ook droogpoeder, is af te raden. De kans is groot dat kleverige zeepresten of poeder achterblijven die versneld weer vuil aantrekken.

GROOT ONDERHOUD

Door het behoud van tapijt kunt u eens in de 2- 3 jaar een totaalreiniging laten uitvoeren. Indien er weinig aan periodiek onderhoud wordt gedaan, moet dit eigenlijk nog vaker gebeuren. Met verschillende reinigingsmethoden afgestemd op specifieke situaties, zoals sproei-extractie, pad-reiniging en reiniging op basis van koolzuur, kan een zo optimaal mogelijk resultaat bereikt worden. Uw tapijtadviseur kan u een professioneel reinigingsbedrijf adviseren dat is georganiseerd in de Stichting Waarborg Tapijt- & Meubelreiniging. De Stichting waarborgt dat bedrijven die hierbij aangesloten zijn, de kennis en de juiste apparatuur hebben voor tapijtreiniging en verzekerd zijn tegen calamiteiten.

DE TOP 4 VOOR LANGER TAPIJTPLEZIER

1. Houd vuil buiten de deur
De grootste vijand van alle soorten vloerbedekking, hard en zacht, is nog altijd zand. Een rooster buiten en een schoonloopmat bij voor- en achterdeur vangt het ergste vuil en vocht al op voordat het kwaad kan. Kleine moeite, groot resultaat!

2. Een goede stofzuiger is het halve werk
Binnengelopen vuil en vlekken natuurlijk direct verwijderen.
Minimaal twee keer per week stofzuigen met een goede stofzuiger (onderdruk minimaal 160 millibar). Dat is belangrijker dan een hoog elektrisch vermogen (op de stofzuiger aangegeven WATT).

3. Handmatig reinigen
Het reinigen van kleine oppervlakten of gedeelten van het tapijt kan makkelijk zelf worden uitgevoerd. Maak een badstof handdoek klam-vochtig en reinig het tapijt door met grote halen te wrijven. Zet niet teveel kracht. Op deze manier geef je alle soorten tapijt, ook wol- en hoogpolig tapijt, een opknapbeurt. Schoonmaken met droogschuim, shampoo en in veel gevallen ook droogpoeder is af te raden. De kans is groot dat kleverige zeepresten of poeder achterblijven die versneld weer vuil aantrekken.

4. Groot onderhoud
Eens in de 2 à 3 jaar een totaalreiniging laten uitvoeren door een professioneel reinigingsbedrijf (kies voor een lid van de Stichting Waarborg Tapijt en Meubelreiniging).

HET VERWIJDEREN VAN VLEKKEN

Tapijt is een prachtig product. Comfortabel, kleurrijk, geluiddempend. Allemaal pluspunten. De enige zorg is vaak de gedachte aan een mogelijke vlek. Goed nieuws. Een vlek in tapijt hoeft over het algemeen geen reden tot ongerustheid te zijn. Wist u dat 90% van de vlekken die ontstaan in het normale dagelijkse gebruik, verwijderd kunnen worden met louter schoon water?

VOORKOM ERGER

In de praktijk ontstaan de meeste problemen doordat vlekken verkeerd worden behandeld. Het is een misverstand dat zeephoudende producten als afwasmiddel of wolwasmiddelen de vlekken laten verdwijnen. Dat is beslist niet het geval of hooguit tijdelijk. Ook het strooien van zout op rode wijnvlekken is zo’n hardnekkig misverstand!

Maar hoe dan wel te handelen?
Hoe eerder u er bij bent, des te beter het resultaat. Het beste is om de gemorste substantie eerst grof te verwijderen. Vaste bestanddelen kunt u verwijderen met een lepel, vloeibare bestanddelen met een kleurloos absorberend materiaal zoals keukenpapier of tissues.
Belangrijk is dat u van buiten naar binnen werkt om de vlek niet groter te maken dan hij al is.

VLEKKEN OPLOSBAAR IN WATER

Circa 90% van de vlekken die ontstaan in het normale dagelijkse gebruik, kunt u verwijderen met lauwwarm schoon water! Bijvoorbeeld vlekken van koffie, thee, melk, babyvoeding, maar ook beruchte vlekken als fruitsap, wijn en bloed. Leg bij dergelijke vlekken een vochtige, schone theedoek op de vlek en druk deze licht aan. Niet wrijven, alleen maar lichtjes deppen, anders kunnen de poolvezels blijvend beschadigd raken.
Herhaal deze handeling een aantal keren (theedoek tussentijds uitspoelen of steeds een schoon stukje gebruiken) tot de theedoek niet meer aankleurt. Daarna de plek rustig laten drogen en er niet overheen lopen. Om het tapijt te drogen mag u geen haarföhn gebruiken. Warmte kan namelijk eventuele resten van de vlek fixeren.

Belangrijk is dat u direct optreedt. Later kunt u zo’n plek altijd nog nabehandelen met een speciale vlekverwijderaar. Zie hiervoor de volgende paragraaf.

VLEKVERWIJDERAARS

Indien de vlek door bovengenoemde watermethode niet verdwijnt, zijn er oplosmiddelhoudende vlekverwijderaars nodig. Dat is onder andere het geval bij verf, nagellak, teer en lijm, maar ook bij ijzerhoudende vlekken als roest en bloed.
Experimenteer niet met huismiddeltjes zoals terpentine, thinner of wasbenzine! Deze middelen dringen in de vezel, waardoor de vlek fixeert. Vraag uw tapijtadviseur naar de professionele vlekkenmiddelen die verkrijgbaar zijn. Deze middelen werken zelfs nog als de vlek al enige tijd bestaat.

HARDNEKKIGE VLEKKEN

Sommige vlekken zijn hardnekkig. Chloorvlekken van bijvoorbeeld bleekmiddelen veroorzaken bij vrijwel alle tapijt onherstelbare verkleuringen. De enige uitzondering hierop zijn de innovatieve chloorbestendige tapijtkwaliteiten. Ook vlekken van gekleurd crêpepapier zijn helaas niet of zeer moeilijk verwijderbaar.

AANVULLENDE INFORMATIE OVER HET BEHANDELEN VAN VLEKKEN EN VLEKVERWIJDERAARS

Voor advies over het behandelen van vlekken en goede vlekverwijderaars kunt u terecht bij uw tapijtadviseur maar ook bij de Vereniging van Nederlandse Tapijtfabrikanten (VNTF), Stichting Produkt Informatie Tapijt of de Stichting Waarborg Tapijt en Meubelreiniging (SWTM).

EERSTE HULP BIJ VLEKKEN? GEEN PANIEK!

Gaat er een glas om… geen paniek. Wist u dat vrijwel iedere ‘alledaagse’ vlek met gewoon schoon water te verwijderen is? Voor alle vlekken geldt: wees er snel bij!

1. Gemorste substantie zo snel mogelijk opscheppen of opnemen.
2. Pak direct een handdoek, natmaken met water, uitwringen en op de vlek leggen
3. Laat de handdoek het werk doen en haal ‘m pas weg als hij is opgedroogd
4. zonodig herhalen

Als de vlek door bovengenoemde watermethode niet verdwijnt, dan zijn er speciale vlekverwijderaars nodig. Dat is onder andere het geval bij verf, nagellak, teer en lijm, maar ook bij ijzerhoudende vlekken als roest en bloed. Voor deze vlekken zijn professionele vlekkenmiddelen in de handel zijn die gemakkelijk en effectief vlekken uit het tapijt verwijderen. Deze middelen werken zelfs nog als de vlek al enige tijd bestaat.

LET OP: Nooit wrijven, uitsluitend lichtjes deppen. Nooit föhnen, vlek gewoon aan de lucht laten drogen. 

1. Voorkomen is beter dan ….
2. gebruik een dienblad met opstaande rand
3. pel, schil en eet fruit boven tafel
4. laat kleine kinderen drinken uit een beker met een oor, dan is de kans op vallen minder groot
​5. schoonmaakspray, eerst op een doek sprayen en dan op de meubels of ramen

GESLOTEN 27 April

Op 27 april 2024 (koningsdag) zijn wij gesloten. 

Team Hoogzaad Wonen